Marijana Dinek dobitnica specijalnog priznanja za razvoj socijalnog poduzetništva u BIH

15.05.2015. – u hotelu Holiday Inn održana je Međunarodna konferencija “Snaga žene” na kojoj su učestvovale poduzetnice i organizacije iz BiH,regiona i EU. Ove godine na konferenciji je stavljen u fokus na Zakon o radu i Strategiju za razvoj ženskog poduzetništva u BiH. Osim ovoga razgovarano je i o rješavanju problema u poslovanju poduzetništva.

Teme za Konferenciju su odabrane na osnovu sličnosti procesa u regiji, a time se dao značaj međusobonom informisanju u regiji, podijeli pozitivnih i negativnih iskustava kako bismo svi zajedno prošli kroz tranzicione procese. Glavni zaključci konferencije se nalaze u nastavku:

(1) Zakon o radu je tema broj jedan u regiji a posebno u BiH sa aspekta reforme radnog zakonodavstva i težnji poslodavaca, sindikata i vlada koje te reforme provode. Evidentni su otpori sindikata, i za nas kao poduzetnice je jako važno kako prevazići nesporazume i donijeti najbolja rješenja, s obzirom na sva loša iskustva do sada: neuplate doprinosa, neisplate plata, nedostatak posla i otkazi,čekanja i slično… Razgovor o ovim temama ima dvojako značenje, sa jedne strane možemo razgovarati o nedostatku povjerenja kod poslodavaca/poslodavki, ali i nedjelotvorne primjene validnih analiza koje je vlast do sada morala uraditi. Ističemo i potrebnost reforme ostalih zakona koji se ne mogu izolovano posmatrati od Zakona o radu, to je pogotovo bitno kod reformi u socijalnom sektoru. Posebna briga je status žena koje su u većem broju nego muškarci radile kako ranije tako i sada u nesigurnim oblicima radnog zakonodavstva, ugovori na određeno vrijeme ili na crno. Žene nose najveći teret neriješenog pitanja porodiljskih nadoknada, teret brige za djecu i stare, te teškoće usklađivanja profesionalnog i privatnog života.


(2) Kada govorimo o Strategiji razvoja poduzetništva kod žena u BiH, Asocijacija poslovnih žena “One” kao krovno udruženje, želi pokrenuti inicijativu da se na nivou BIH uradi Strategija koja bi olakšala svim poduzetnicama povoljnije uvjete za poslovanje i razvijanje biznisa. Zainteresirane smo da se u našoj zemlji urade potrebne strategije ukupnog razvoja i, naravno, posebno strategije razvoja poduzetništva unutar čije bi strategije bila i strategija poduzetništva kod žena. Asocijacija ONE je spremna da taj dio posla preuzme na sebe i očekuje da to prepozna i Ministarstvo za ekonomske odnose i vanjsku politiku BiH te entitetske vlade. Veliku pomoć očekujemo od zemalja iz regije i to od njihovih iskustava obzirom da je većina zemalja već radila na izradi Strategije razvoja poduzetništva kod žena. To je jedan o bitnijih elemenata zbog kojeg su sa nama na Konferenciji i predstavnice zemalja iz regije (Kosovo, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija,…).

16.05.2015. organizirana je Gala večer “Lady Boss” u predivnoj obnovljenoj zgradi gradske Vijećnice. Po drugi put je dodijeljena nagrada „Lady boss“ za najuspješniju bh. poduzetnicu u protekloj godini, kao i nagrada za žene koje svojim radom potpomažu afirmaciji i osnaživanju žena. U cilju pružanja podrške razvoja ženskog poduzetništva u BiH, te promocije pozitivnih primjera ženskog posla nagrade su dodjeljene u kategorijama:

1. Veliki biznis - promet veći od 40 miliona KM
2. Srednji biznis - promet od 4 do 40 miliona
3. Mali biznis - promet od 400.000 do 4 miliona
4. Mikro biznis - promet do 400.000 KM
5. Žena u poslovnom svijetu - promet do 2 miliona KM

Nagradu za Mikro biznis dobila Emina Rahić, vlasnica - Emms d.o.o. Jelah, potom Mirsada Venturini-Mehmedinović, vlasnica - Konfekcija F.B.M. d.o.o. Lukavac u kategoriji Mali biznis, koju slijedi direktorica firme Eko – teh d.o.o. Sarajevo Jasminka Pindžo u kategoriji Srednji biznis.Titulu najuspješnije poduzetnice u Velikom biznisu ponijela je direktorica goraždanske kompanije Bekto Preciza Enisa Bekto, dok je za Ženu u poslovnom svijetu proglašena Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica najveće trgovačke bh. kompanije BINGO d.o.o. Tuzla.

Posebna priznanja dodijeljena su članicama Asocijacija "ONE" koje svojim radom potpomažu afirmaciju i osnaživanje žena, te nagrade za inovativnost. Među dobitnicama su Anila Gajević, vlasnica casting agencija Zona, koja je dovela Hollywood u BIH i odvela BiH u Hollywood, dok je priznanje za doprinos u radu u oblasti nevladinog sektora dobila Sabiha Husić, direktorica nevladine organizacije "Medica" Zenica,  inače žena godine svijeta.

Priznanje za razvoj socijalnog poduzetništva uručeno je Marjani Dinek, izvršnoj direktorici Fondacije BHIŽ, Besima Borić dobitnica je priznanja za afirmaciju žena u politici, zatim, priznanje za inovaciju u poduzetništvu pripalo je Belmi Selimović, direktorici kompanije "Frigor“.Zahvalnicu za promociju poduzetništva žena BiH dobila je Amina Isović Bukvić.

                             

vezani članci:

http://ekapija.ba/bs/Vijest/news/dodijeljene-nagrade-najuspjesnijim-bh-poduzetnicama-u-protekloj-godini/52314#ad-image-41

http://www.gorazdeonline.ba/v1/index.php/bosna-i-hercegovina/novosti/item/3452-lady-boss-enisi-bekto-dodjeljena-titula-najuspjesnije-poduzetnice-u-velikom-biznisu

Diplomatski Zimski Bazar 2014

Šestog decembra otvorio se u Sarajevu Diplomatski Zimski Bazar u Dvorani “ Mirza Delibašić “ u Skenderiji.

Zemlje koje imaju diplomatska predstavništva u BiH su predstavljali njihove priozvode, od tradicionalnih jela, sireva, kolača , mesa, riže, džemova, sarme ..

Mi (BHWI Fondacija) smo bili tamo  i predstavili ručno rađene komade: kuhinjski pribor, drvene kutije, drvene kašike i alat za pečenje, knjižice s receptima, kecelje i cekere ,nakit ,ogrilice, prsteni , narukvice I sirijsku hranu.Ove stvari su  napravile izbjeglice u BiH.

Također na bazaru su se mogli vidjeti štandovi Turske, Velike Britanije, Francuske, SAD, Kanade, Kine, Tajlanda, Palestine, Kuvajta, Egipata koji su prodavali odjeću, obuću, knjige, igračke, hranu, kozmeticke priozvode , sapun i vino.

Cijene su bile simbolične , a novac koji se prikupi od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Više od 7000 posjetitelja su došli na bazar, djeca su uživala u  otvorenoj igraonici i mogli su saznati više o muzičkim instrumentima.

Doživite atmosferu bazara kroz fotogaleriju (u nastavku -vidi link) koju je snimila naša reporterka i fotografkinja Manar Hilal.

https://www.dropbox.com/sh/ml5z4xvwsti5o5d/AACtRBckOweipMo6tWm_F7eXa?dl=0

 

 

 

 

 

 

Učešće na godišnjem EUROMED SUMMITu

Europski gospodarski i socijalni komitet je održao svoj godišnji Euromed summit na kojem su učestovali  predstavnici različitih institucija iz Europe i južnog Mediterana u periodu od 26-27 studenog 2014 Cipru.


Diskusije su bile fokusirane na glavne izazove s kojima se suočavaju stanovnici Euromedove regije, kao što su siromaštvo, nezaposlenost, socijalna isključenost, kao i nedostatak perspektive za mlade. Sudionici događaja, od kojih mnogi predstavljaju udruženja poslodavaca, sindikata, institucije EU i nevladine organizacije, diskutirali su o tome kako promovirati bolje razumijevanje problema u regiji i pronaći načine rješavanja problema kratkoročno i u dugoročnoj perspektivi.


Predstavnica Fondacije BHIŽ je prisustvovala panelu: Više integrirani u civilnom društvu: ekonomsko osnaženje žena u Euromedovom regionu. Cilj diskusije u panelu je bio odgovoriti na sljedeća pitanja: kakav je položaj žena u mediteranskoj regiji godinu dana nakon sastanka ministara Unije za Mediteran, koji su uvjeti za promociju sudjelovanja žena u gospodarskim aktivnostima i kako organizacije civilnog društva, a posebno gospodarski subjekti mogu pružiti podršku boljem pristupu pristojnijim poslovima za žene?


Žene su odigrale ključnu ulogu u nedavnim političkim promjenama u Euromedovoj regiji, međutim, njihova prava i sudjelovanje u političkom dijalogu ne doseže adekvatnu razinu. Diskusija na ovom panelu je istaknula moguće puteve osnaživanja, kroz sudjelovanje u gospodarskom životu u regiji u kojoj je sudjelovanje žena tradicionalno nisko.

Kalendar aktivnosti

August 2017
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Pretraga

Donatori

 

The United Nation Refugee Agency