IMOVINA – PREPREKA ŽENAMA ZA POKRETANJE BIZNISA

Jedna od uobičajenih , a po važnosti temeljnih prepreka kada se govori o ženskom poduzetništvu u BiH  je IMOVINA. Naime, problem je što žene ne posjeduju vlastitu imovinu, potrebnu  kao garant za pristup izvorima finansiranja  (kredite) za biznis koji žele početi ili ulaganja u razvoj postojećeg biznisa.

 

Tradicionalno su se žene odricale naslijeđa i imovine u ime muškh članova obitelji: supruga i braće, tako da su vlasnici imovine u obitelji  svekar, suprug ili brat. Također, nakon rata i neriješenih  kompliciranih imovinskih odnosa, žene su ponovo gubitnice.

 

Dakle, ŽENE NISU VLASNICE IMOVINE!. I kod te se konstatacije otprilike stane. Ne ulazi se ozbiljnije u problem i iznalaženje mogućih rješenja, a prevažno je.

 

Postavlja se pitanje, koliko je suprug, svekar ili brat (namjerno ponavljam i nabrajam sve  muške članova obitelji kako ne bi zaboravili niti jednog od njih) spreman dati  suglasnost, garantirati potpisom da ustupa dio imovine koji je potrebna ženi da bi postala kreditno sposobna i pristupila komercijalnim bankama ili drugim davaocima kredita koji zahtjevaju hipoteku, odnosno riješila jedan od uvjeta za pokretanje biznisa.

 

Kada govorimo o ovome obično na umu imamo udate žene a zaboravljamo, gotovo isključujemo neudate mlade žene, kčerke i sestre kojima je ovo također  prepreka za pokretanje ili razvoj biznisa.

 

Ženama i mladim  djevojkama treba ukazati da  kada se radi o imovini stečenoj u braku, NITI JEDNO od supružnika ne može otuđiti tu imovinu bez pristanka jednog od supružnika!

 

Također, vlasnik imovine (suprug, svekar, otac) može dati IZJAVU (ovjerenu kod notara!) da je voljan staviti  hipoteku na dio imovine koja je njegovo vlasništvo.

 

Ustupljena imovina postaju garant supruzi, nevjesti, kćerki, unuci.... a suprug, svekar ili otac  stvarno, ne samo deklarativno,   pomažu u stjecanju uvjeta i podršci ženskim članovima obitelji pri  pokretanje novog ili razvoju postojećeg biznisa od kojega cijela obitelj ima koristi.

 

Zato je moja preporuka ne samo analiza i konstatiranje prepreka, nego tražanje i iznalaženje rješenja, permanentna i adekvatna obuka žena o njihovim aktualnim pravima koja treba staviti ispred običajnog prava i štetnih tradicionalnih normi.

 

(Autorica: Marijana Dinek; Serija članaka o ženskom poduzetništvu; Sarajevo, listopad, 2011.)

Kalendar aktivnosti

August 2017
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Pretraga

Donatori

 

The United Nation Refugee Agency